گزارش کارآموزی در کارخانه شهد آب ارومیه

گزارش کارآموزی در کارخانه شهد آب ارومیه

مقدمه:
کارخانجات تولید کنسانتره آبمیوه، با استفاده از محصولات باغی استان آذربایجان غربی و سایر مناطق کشور، علاوه بر حفظ و نگهداری باغات، زمینه ای برای ایجاد فرصت های شغلی و افزایش درآمد ارزی فراهم کرده اند. به گونه ای که صادرات کنسانتره و آبمیوه به طور متوسط سالانه حدود ۴۰ میلیون دلار ارز وارد کشور می کند. شرکت شهدآب، در راستای سیاست های کلان دولت برای جذب سرمایه گذاری های لازم و حمایت از باغداران، در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ۱۳۶۳ به همت بانک صادرات آذربایجان غربی به صورت سهامی خاص تاسیس گردید.

این شرکت با همکاری بانک های کشاورزی و صادرات ایران، کارخانه تولید کنسانتره آبمیوه ای با ظرفیت اسمی سالانه ۵۰۰۰ تن را در سال ۱۳۷۱ راه اندازی کرد. سپس، شهدآب با پذیرفته شدن در سازمان بورس اوراق بهادار به شرکت سهامی عام تبدیل و سهام آن در بازار بورس عرضه شد. در حال حاضر، سهام این شرکت در بورس قابل معامله است و محصولات آن به کشورهای مختلفی در قاره های آفریقا، اروپا، آسیا و آمریکای شمالی صادر می شود.

تاریخچه فعالیت و نوع شرکت:
شرکت شهدآب ابتدا به صورت سهامی خاص در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ۱۳۶۳ با شماره ثبت ۱۰۷۵ در اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی ارومیه به ثبت رسید. این شرکت سپس در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۷۱ تاسیس شد و پس از گذشت چند سال، در تاریخ ۲ اردیبهشت ۱۳۷۷ به شرکت سهامی عام تغییر وضعیت داد. همچنین در ۱۷ آذر ۱۳۷۷، سهام شرکت شهدآب در بورس اوراق بهادار تهران درج و قابل معامله گردید. در حال حاضر، شهدآب به عنوان واحد تجاری مستقلی فعالیت می کند و جزو شرکت های فرعی هیچ شرکت خاصی نیست. این شرکت زیرمجموعه گروه سرمایه گذاری غدیر و مرتبط با بانک کشاورزی و کارگزاری آیین به شمار می آید و مرکز اصلی آن در شهر ارومیه قرار دارد.

فعالیت اصلی شرکت:
بر اساس اساسنامه شرکت و با استناد به پروانه بهره برداری شماره ۱۰۷۵۷۱ که در تاریخ ۱۵ آبان ۱۳۷۳ توسط اداره کل صنایع استان صادر شده، فعالیت کارخانه با ظرفیت تولید ۲۰۰۰ تن در همان زمان آغاز گردید. سپس، در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۷۹، پروانه بهره برداری با اصلاحاتی همراه شد و ظرفیت تولید آبمیوه به میزان ۹۰۰۰ تن به آن افزوده شد. از ابتدای سال ۱۳۸۱، ظرفیت تولید کارخانه به ۵۰۰۰ تن کنسانتره، ۹۰۰۰ تن آبمیوه و ۱۰۰ تن پوره میوه های مختلف ارتقا یافته است.

موضوع فعالیت شرکت:

  • الف) کشت و صنعت و صنایع تبدیلی و انجام هرگونه فعالیت های مربوط به تولید و تبدیل عرضه و فروش محصولات اصلی و فرعی و ایجاد هرگونه صنایع و تاسیسات و مبادرت به واردات و صادرات خرید و فروش ماشین آلات و وسایل و محصولات لازم و ارائه خدمات در بخش کشاورزی و صنایع وابسته و همچنین ایجاد یا اعطاء نمایندگی در داخل و خارج از کشور
  • ب) مبادرت به هرگونه عملیات و معاملات مجزا که به طور مستقیم یا غیرمستقیم برای انجام فعالیت های مذکور در بند الف این ماده ضروری و مفید می باشد.
  • ج) مشارکت در سایر شرکتها

مرکز اصلی شرکت:
مرکز اصلی شرکت در ارومیه بوده و انتقال مرکز اصلی به هر نقطه دیگر در ایران منوط به تصمیم مجمع عمومی فوق العاده دارد.

نوع محصول یا خدمات:

  • الف) تولید انواع کنسانتره آبمیوه به ظرفیت ۱۰ تن آبمیوه در ساعت
  • ب) تولید انواع آبمیوه در پاکتیهای دودی پک ۲۰۰ سی سی به ظرفیت ۵۴۰۰ پاکت در ساعت
  • ج) تولید انواع آبمیوه در پاکتهای تتراپک ۲۰۰ سی سی به ظرفیت ۴۳۰۰ پاکت در ساعت
  • د) تولید انواع آبمیوه در پاکتهای تتراپک یک لیتری به ظرفیت ۴۲۰۰ پاکت در ساعت

شرح کلی خطوط تولید و نقاط حساس فرآیند تولید
تولید کنسانتره سیب
کنسانتره سیب مهم ترین محصول تولیدی شرکت است که فرآیند تولید آن به شرح زیر انجام می شود:

پس از دریافت سیب ها، آنها ابتدا در سیلوی منطقه ۱ ذخیره می شوند. سپس از طریق کانال های آب دار که به سیستم انتقال سیلوها متصل است، سیب ها با کمک یک دستگاه بکرودوزینگ وارد خط تولید می گردند. در ابتدای خط، شست وشوی نهایی صورت می گیرد و سیب های معیوب یا ناسالم در میز سورتینگ به صورت دستی توسط کارکنان جدا می شوند. پس از آن، سیب های سالم به خردکن منتقل می شوند و سپس توسط منوپمپ از طریق مخزن منیر عبور می کنند. در این مرحله، مقدار مشخصی آنزیم به مخزن اضافه می شود تا فرآیند آنزیم زایی روی خرده میوه ها انجام شود.

بعد از واکنش آنزیم ها، مایع حاصل توسط منوپمپ به دستگاه پرس منتقل می شود. در این دستگاه، آب میوه از تفاله جدا شده و آب میوه خام به دست می آید که به بافر تانکرها هدایت می شود. سپس این آب میوه به کمک پمپ سانتریفیوژ از طریق لوله های استیل به بخش آروماگیری فرستاده می شود. در این قسمت، عطر و طعم میوه استخراج شده و دمای خروجی به حدود ۵۰ تا ۵۵ درجه سانتی گراد می رسد.

آب میوه در این دما، همراه با افزایش دما به میزان ۲ تا ۳ درجه، برای تزریق آنزیم و افزودنی هایی مانند ژلاتین و بنتونیت به مخازن فاینینگ منتقل می شود. پس از فرآیند فاینینگ و ته نشینی مواد معلق، بخش شفاف آب میوه که در قسمت بالایی مخازن قرار دارد، توسط فیلتر گیزلکور صاف می شود و بخش غیرشفاف آن پس از پاستوریزاسیون تا دمای ۶۰ تا ۶۵ درجه سانتی گراد توسط فیلتر پرس پالایش می گردد.

آب میوه فیلتر شده مجدداً از فیلتر گیزلکور عبور کرده و به مخازن ذخیره منتقل می شود. سپس توسط پمپ و لوله استیل به دستگاه تغلیظ کننده هدایت می شود تا فرآیند تغلیظ نهایی انجام شود. کنسانتره به دست آمده پس از عبور از چیلر و رسیدن به شرایط استاندارد، به مخازن مربوطه منتقل و در نهایت به سردخانه فرستاده می شود.

فهرست مطالب:
مقدمه
تاریخچه فعالیت و نوع شرکت
فعالیت اصلی شرکت
موضوع فعالیت شرکت
مرکز اصلی شرکت
نوع محصول یا خدمات
توضیحات کلی راجع به خطوط تولید و گلوگاههای تولید (تولید انواع کنسانتره سیب)
تولید کنسانتره آب انگور
مواد اولیه مصرفی
فلوچارت تولید انواع آب میوه
کروکی
آدرس شرکت و سایت
سرمایه شرکت
سهامداران شرکت
فرمهای قرارداد کار
وامهای تامین منابع مالی
تشریح فعالیت های مالی اداری و تشکیلات
الف) میانگین آمار پرسنل یا نیروی انسانی دائم و قراردادی به تفکیک واحدهای تولیدی و خدماتی و اداری:
ب) میزان تحصیلات پرسنل دائم و قراردادی به شرح زیر می باشد: (جنسیت)
ظرفیت شرکت
نمودار تولید انواع آبمیوه ۲۰۰ سی سی
روشهای بازاریابی
ساعات کار پرسنل شرکت
تسهیلات رفاهی کارکنان
نحوه جذب و آمار استخدام، انفصال، بازنشستگی کارکنان دائم شرکت به تفکیک ماه ها:
حقوق و مزایا
عمده ترین فعالیت های واحد فنی
عمده ترین فعالیت های واحد تولیدی
عمده ترین فعالیت های واحد مالی اداری و بازرگانی
استهلاک دارائی های ثابت
تسعیر ارز
نحوه شناسایی درآمد حاصل از فروش محصولات صادراتی
ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان:
نتیجه گیری و پیشنهاد
انتقاد و پیشنهاد

تعداد صفحات: 40

فرمت فایل: WORD